Kapı Dergisi Kurumsal Çok Yakında   


  Boya Sektörü de REACH’ten Etkilenecek   -   2008.3.22
 

BOSAD (Boya Sanayicileri Derneği) ve İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleriİhracatçıları Birliği) REACH ve VOC konularında, boya sektörü temsilcilerini bilgilendirmekamacıyla bir seminer düzenledi. Seminere konuşmacı olarak katılan CEPE (AvrupaBoyacılar Birliği) Teknik Direktörü Dr. Jacques Warnon, AB’de yapılan son çalışmalarve gelişmeler hakkında önemli açıklamalar yaptı.

AB’de üretilen ve AB üyesi olmayan ülkelerden birliğe ithal edilen kimyasal maddeleridüzenleyen REACH Tüzüğü, ana kimya sanayiinin yanı sıra pek çok ihracatçı sektörüde yakından ilgilendiriyor. REACH’in fiili ilk uygulaması, 1 Haziran 2008 tarihindebaşlayacak ön kayıt süreci. 1 Aralık 2008’e kadar ön kayıt yaptırmayan firmalarınAB’ye yaptıkları ihracat tamamen duracak. BOSAD ve İKMİB düzenledikleri bu seminerle,REACH konusunda boya sektörü temsilcilerini bilgilendirdi.

Seminerin açılış konuşmasını yapan BOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yiğitbaşı,boya sektörünü de yakından ilgilendiren REACH konusuna dikkat çekerek, BOSAD olarakREACH gibi önemli konuları tüm mesleki kuruluşlarla birlikte hayata geçirme sürecinibu seminerle başlattıklarını belirtti.

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz de, konuşmasında REACH Tüzüğü hakkındabirlik olarak yaptıkları çalışmalara yer verdi. Murat Akyüz, REACH’in yalnızcaÇevre Bakanlığı’nın değil birçok bakanlığın çalışma alanına girdiğini, bu nedenlebakanlıkların koordineli çalışması gerektiğini vurguladı.

CEPE Teknik Direktörü Jacques Warnon, seminerde yaptığı sunumda, REACH Tüzüğü’nünuygulamaya geçmesiyle birlikte maddelerin güvenliğinin sağlanması konusunda sorumluluğunyetkililerden sanayiye geçtiğini söyledi. Jacques Warnon, “Artık piyasaya ürünleriyleilgili veri sağlayamayan firmalar için pazar yok” diye konuştu. Warnon, aynı kimyasalmaddenin kaydını yaptıracak firmaların konsorsiyumlar oluşturarak maliyetleridüşürebileceğinin de altını çizdi. REACH ile ilgili en acil sürecin ön kayıt olduğunubelirten Warnon, sanayicilerin ön kayıt yaptırarak geçiş sürecinde ihracat yaparkenherhangi bir sorun yaşamayacaklarını da belirtti.

Seminerin ikinci bölümünde ise Jacques Warnon, VOC (Volatile Organic Compounds)hakkında katılımcılara bilgi verdi. Warnon, uçucu organik bileşenler konusundaTürk boya sektörünü direkt ilgilendiren Avrupa’daki gelişmeleri aktardı. Katılımınyüksek olduğu ve firmaların REACH ile ilgili merak ettikleri konuları Warnon’asorma fırsatı da bulduğu seminer, sektör temsilcilerine önemli açılımlar sağladı.

REACH nedir?
Avrupa Birliği tarafından 1 Haziran 2007 tarihinde yürürlüğe konulan REACH, (Registration,Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi,İzni ve Kısıtlanması anlamına geliyor. Avrupa Birliği tarafından, çevrenin veinsan sağlığının korunması, omurgalı hayvanlar üzerindeki testlerin azaltılmasıgibi amaçlarla hazırlandığı belirtilen tüzük, AB’ye ihraç edilen yıllık 1 tonunüzerindeki kimyasal maddelerin Helsinki’de bulunan Avrupa Kimyasallar Ajansı’nabildirilmesi ve kayıt altına alınmasını zorunlu kılıyor. Avrupa Kimyasallar Ajansı’na,AB’de yerleşik üreticiler, ithalatçılar ve temsilciler başvurabiliyor.

Türk kimya sektörü, ihracatının önemli bir bölümünü Avrupa Birliği ülkelerineyapıyor. 2007 yılında AB’ye yapılan ihracat 3 milyar 730 milyon dolara ulaştı.REACH’in etki alanı ana kimya sanayi ile de sınırlı değil. Kimyasal madde içerenbir ürün ihraç ediyorsanız ve miktarı yılda 1 tonu aşıyorsa, bu kimyasal maddeninde kayıt altına alınması gerekiyor. REACH, demir-çelik, maden, metal alaşımlar,otomotiv, kırtasiye gibi pek çok sektörü etkileyecek gibi görünüyor.

Uzun ve zorlu bir süreci beraberinde getiren REACH’in fiili ilk uygulaması 1Haziran – 1 Aralık 2008 tarihleri arasındaki ön kayıt süreci. AB’ye ihracat yapanfirmalarımızın hem ihracatlarının kesintiye uğramaması hem de sonraki aşmalardazaman kazanmaları açısından ön kayıtlarını yaptırmaları büyük önem taşıyor.

 

  Haberin Okunma Sayısı: 96
 
Bu Haberi; Kaydet Yazdır      
 


    Yorum Ekle

Bu Habere Daha Önce Hiç Yorum Yapılmamış

 

   Rastgele 10 Haber
 
  Atria Konakları'nda 30 daire
  Banyolara da bahar geliyor...
  Hat sanatı 'camda' nefes alıyor
  Deterjana hiç ihtiyaç olmasın
  STK'lerden Avrupa'ya: Ilısu Barajına Hayır
  Çatılarınız için doğal güzellik
  Dekorasyonda ışık...
  Arsa Karşılığı Dairede Çifte Sürpriz
  'Deprem Yapı Riski Testi'
  Kent Dönüşümünde Büyük Adım
   Taglar
  Boya, Sektörü, de, REACH’ten, Etkilenecek, ev  

 


.
Tüm Hakları Saklıdır © 2008

  İçeriğimizi kullanmak yasaktır.     Açık Öğretim  AÖF