Toki projelerinin yaygınlaşmasıyla birlikte 2003 yılında yaşanmaya başlanan kule vinç sıkıntısı yüzünden geçtiğimiz yıl durma noktasına gelen inşaat projeleri İtalyan FM Guru’nun iştahını kabarttı. Türkiye’de kule vinç üretimine başlayacak olan İtalya’nın pazar lideri FM Guru şimdi üretim tesisi için 20 milyon Euro’luk yatırıma hazırlanıyor. İlk etapta yılda 200 kule vinç üretmeyi hedefleyen firma, önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye’yi Ortadoğu siparişleri için üretim üssüne dönüştürmeyi planlıyor.
Klasik sistemde 50 işçiye bedel olan kule vinçlerin, özellikle tünel kalıp projelerde zorunlu hale geldiğini söyleyen FM Guru’nun Türkiye ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bıyık, "Kule vinç, tünel kalıp projelerde 100 işçinin emeğine eşdeğer sonuç veriyor. İnşaat süresini yüzde 30 oranında kısaltan bu vinçlerin sayısı Türkiye’de yeteriz kalıyor. 55 milyonluk nüfusu olan İtalya’da her yıl 3 bin yeni kule vinç satılırken, 70 milyonluk Türkiye’de toplam kule vinç sayısı 1500’de kalıyor. Talebin karşılanabilmesi için Türkiye’de her yıl en az 1000 yeni vinç satılması gerekiyor" dedi.
KİRALAR İKİYE KATLADI
Arzın talebi katrşılamaması sonucunda Türkiye’de kule vinç siparişinin ardından 3 aylık bekleme süresi olduğuna 5 bin dolardan 10 bin dolara yükseldiğine dikkat çeken Bıyık, "İlk hedefimizi senede 200 kule vinç üretmek oluşturuyor. İtalya’da yüzde 40’lık payla lider olan firmamız Avrupa’da pazar üçüncüsü konumunda bulunuyor. Türkiye’de açacağımız tesisle komşu ülkelere de hem pazarlama, hem de üretim açısından yaklaşarak Ortadoğu pazarını da büyüteceğiz" dedi. Bıyık, Türkiye’de gerçekleştirdikleri üretimi iç pazarın yanısıra ilk etapta Romanya, Bulgaristan, Rusya ve Kazakistan gibi gayrimenkul sektörünün canlı olduğu pazarlara da göndereceklerini ekledi.
Türkiye’de önümüzdeki 5 yıl içinde üretim kapasitelerini 10 bine çıkartacaklarına dikkat çeken Cem Bıyık "Şu an en büyük rakibimizi Çin malları oluşrutuyor. Avrupa ve Amerika’ya sokulmayan Çin malı vinçler yavaş yavaş Türkiye pazarına girmeye başladı. Satın alımlarda yüzde 30 maliyet avantajı sağlayan bu vinçler henüz Türk inşaat şirketlerinin çoğunun güvenini kazanamadı. Ancak, maliyet avantajını ön plana alan firmalar Çin pazarının büyümesine ve güvenlik riski oluşturmasına yol açabilir" dedi. Sadece İtalya’da yıllık 2 bin adet FM Guru’nun Türkiye’de istikrar ortamına göre yatırımlarını artırabileceğine dikkat çeken Cem Bıyık, "Şu anda piyasa oldukça iyi. Seçimlerden sonra da ortam böyle olursa yatırımlara hız veririz" dedi.
kaynak:hürriyet