Kapı Dergisi Kurumsal Çok Yakında   


  Yeni ev alanlar mobilyaya yılda 5 milyar dolar ödüyor   -   2007.7.20
 

Gayrimenkul sektöründe yaşanan proje patlaması, ’yeni konutla beraber yeni mobilya’ anlayışının büyümesini sağlıyor. Yeni konut projelerine taşınma döneminin de gelmesiyle birlikte mobilya sektörü 5 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. İhracatla birlikte bu rakam 6 milyar doları buluyor. Sektörün 2007’de yüzde 15 büyümesi beklenirken, yeni konutların etkisini 2008-2009 yıllarında daha çok hissettireceği tahmin ediliyor. Türkiye’nin birçok yerinde özellikle TOKİ’nin konut yaptığı yerlerde mobilya satışları artarken, İstanbul’da Kemerburgaz, Çekmeköy, Kurtköy gibi yeni yerleşim merkezlerindeki konut projelerinden gelen mobilya müşteri sayısı özellikle son bir yılda ciddi artış gösteriyor.

İnşaat sektöründe yaşanan patlamanın ’yeni konutla beraber yeni mobilya’ anlayışını getirmesi mobilya sektörünü büyütüyor. Yeni konutlarına taşınırken mobilyalarını değiştirmeyi ihmal etmeyen ev sahipleri, pazarı 6 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştırdı. Yeni konutlar, Türkiye’de 10 yıl olan mobilya değişim süresini de 6 yıla kadar düşürdü. Yapım aşamasında birçok yeni bina olduğu düşünüldüğünde sektörün gelecekte ev değişimlerinden yine olumlu etkileneceği görülüyor.

Lüks inşaat projelerinin artmasıyla evler, eski çekyatlardan kurtulup trendin öne çıktığı mobilyalara yöneliyorlar. Büyük bir potansiyele sahip olan mobilya pazarı, geçen yıl 1 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirildi. Pazarın büyüklüğü, perakende rakamlarıyla 6 milyar dolar civarında. Sektörün 2007’de de yüzde 15 büyüme göstermesi bekleniyor.

ASIL ETKİ 2008’DE GÖRÜLECEK

İstikbal Mobilya Pazarlama Müdürü Mustafa Büyükkatırcı, mobilyanın inşaat sektöründeki gelişimden olumlu etkilendiğini belirterek, bu doğrultuda 2007 yılında sektörün yüzde 15 oranında büyüme göstereceğini söyledi. Büyükkatırcı, yeni konutların satışlarına etkisini daha çok metropoller, il merkezleri başta olmak üzere genel anlamda Türkiye’nin birçok yerinde özellikle TOKİ’nin konut yaptığı yerlerde hissettiklerini vurguladı.

Mustafa Büyükkatırcı, "İnşaat sektörünün ivme kazandığı günümüzde konutların bitmesi, bunlara yönelik mobilya taleplerinin oluşması 2008-2009 yıllarında kendini daha çok hissettirecek. 2008’in ikinci yarısı ve 2009 yılında satışlarımız bu yıldan daha olumlu etkilenecek" dedi.

Yeni ev sahiplerinin günün trendlerine ve yaşam tarzına uygun olarak genelde modern tarzda mobilyalar tercih ettiğini anlatan Büyükkatırcı, yeni konutların konumları ve mobilyada trendlerin daha kısa sürede değişmesinin Türkiye’deki mobilya değişimini 10 yıldan daha aza indirdiğini belirtti. Türkiye’de mobilya, markalı ve markasız üreticilerin yer aldığı bir sektör olarak kendini gösteriyor. Büyükkatırcı, Boydak Holding mobilya grubunun markalı üreticiler arasında yüzde 20, markasız üreticiler arasında ise yüzde 35’lik paya sahip olduğunu dile getirdi. Sektörün yüzde 5-6’lık kısmının ithal üretim yapan firmalardan oluştuğunu, yüzde 95’ini ise yerli üreticilerin teşkil ettiğini kaydetti.

İÇ DEKORASYON TALEBİNDE ARTIŞ

İstanbul’da, Kemerburgaz, Çekmeköy, Kurtköy gibi yeni yerleşim merkezlerindeki konut projelerinden gelen mobilya müşteri sayısı özellikle son bir yılda artış gösterdi. Ayrıca şehir içinde gerçekleşen rezidans projelerinden de mobilyacılar olumlu geri dönüşler alıyor.

Koleksiyon Mobilya yetkilileri ise, konut sektöründeki büyümeye paralel eve yapılan yatırımlarda artış olduğunu kaydederek, İstanbul, Ankara ve Adana’nın bu gelişimin en çok hissedildiği şehirler olduğunu vurguladı. Konut projelerinin teslim edilme dönemleriyle birlikte mobilya sektörünün önemli bir ivme kazanacağını dile getiren Koleksiyon Mobilya yetkilileri, konut teslim dönemlerinin 2007 bahar dönemi ve 2008 yılı olduğu düşünüldüğünde bu dönemlerde iç dekorasyon taleplerinde belirgin bir artış olacağını vurguladı.

Koleksiyon mobilya yetkilileri, yeni konutların mimari çizgilerinin iç dekorasyon tarzını da az çok belirlediğini vurgulayarak, "Bu mimariyi tercih eden konut sahiplerinin de iç dekorasyon beklentileri aynı oluyor. Yeni ve modern konut projelerinde yaşayanların günlük yaşamın ihtiyaçlarına yönelik akıllı ve fonksiyonel çözümler sunan mobilyalar talep ettiklerini görüyoruz" bilgisini verdi. Koleksiyon Mobilya, özel konut projeleriyle inşaat aşamasından başlayan örnek daire çalışması ve ev sahiplerine sunulan ayrıcaklıklara uzanan iş ortaklıkları da gerçekleştiriyor. Milleniumpark, Avrupa Konutları, Ataköy Konutları, Arinnapark(Ankara), Evidea, İstanbul Bis, Aytek Göktürk Evleri bu projeler arasında yer alıyor.

Yeni taşınanların yüzde 50’si mobilya değiştiriyor

Yeni konut projeleri çocuk ve genç odası gruplarının satışını da artırdı. Çilek Mobilya yetkilileri, tatil dönemine girilmesi ve karne sonrasında insanların evlerine taşınmaya başlamasıyla 0-24 yaş grubu için üretilen mobilya satışlarında yüzde 15’lik artış yaşandığını belirtti. Yeni konutların mobilya sektörüne asıl etkisinin birkaç yıl içinde görüleceğini aktaran yetkililer, yeni konutlara yönelik koleksiyonlarda ürettiklerini dile getirdiler. Yeni evlerine taşınan insanların yaklaşık yüzde 50’sinin mobilyalarını yenilediğini dile getiren Çilek mobilya yetkilileri, şu bilgileri verdi: "Tüketiciler artık mobilyada sağlıklı, güvenli ve özgün tasarımı olan garantili ürünleri seçiyor. Mobilya değiştirme süresi de 5-6 yıla indi." Türkiye’de markalı mobilya pazarı içerisinde çocuk ve genç odaları yüzde 3’lük bir pazar oluşturuyor. Çilek ise, bu pazarda yüzde 36’lık bir pazar payı hedefliyor."


Koltukları 6, yatak odasını 20 yıl sonra değiştiriyoruz

TÜRKLER ortalama 10 yılda bir salonlarındaki oturma gruplarını yeniliyor. Ama yeni konutlarla beraber bu süre 6 yıla kadar düştü. Buna karşın yatak odası takımlarındaki değiştirme süresi 20 yıla kadar çıkıyor. Ayrıca mobilya yenilemek yerine oturma gruplarının döşemesini değiştirenlerin oranı da yüzde 70’i buluyor. Türklerin markalı ürünleri tercih etmelerinde istedikleri zaman bu mobilyalara ek modül yaptırabilme özgürlüğü önemli rol oynuyor. Ayrıca bu firmaların uzun vadelerle satış yapıyor olması da bu eğilimi tetikliyor. Tüketiciler koltuk takımı, yatak gibi mobilyaları markalı firmalardan alırken, dolap, kitaplık gibi ağaç işlerinde odanın şekline göre özel olarak üretim yapan ustaları tercih ediyor.

Mobilya ihracatı 1 milyar dolar

Türkiye, mobilyada dünyada ihracatçı ülkeler arasında yer alıyor. 1995’den, 2005 yılına uzanan sürede, Türkiye mobilya ihracatı 75 milyon dolardan, yaklaşık 1 milyar dolar düzeyine ulaştı. Sektörün, 2005 yılı ithalat rakamı da 347 milyon dolar oldu. Mobilyada; Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkelerin başında, Almanya, Fransa, Hollanda, Yunanistan, İngiltere, Danimarka, Amerika, İsrail, İran ve Irak geliyor. İthalatın yoğun olarak yapıldığı ülkeler ise, İtalya, Çin, Fransa, Almanya, İngiltere ve İspanya şeklinde sıralanıyor. Türkiye, mobilya sektörü 170 farklı ülkeye kendi markalarını ve kalitelerini kabul ettirmiş durumda.

kaynak:hürriyet

  Haberin Okunma Sayısı: 299
 
Bu Haberi; Kaydet Yazdır      
 


    Yorum Ekle

Bu Habere Daha Önce Hiç Yorum Yapılmamış

 

   Rastgele 10 Haber
 
  Yaz aylarının moda renkleri...
  Moda Artık Duvarlarınızda...
  İlham veren kumaşlar
  Vİ-KO’DAN YENİ BİR SERİ: CARMEN
  Sevginin en güzel ifadesi...
  Elektrik faturasını düşürme yolları
  İngiltere'de Mimarlık Haftası
  Antre vanilya kokmalı...
  Konutlar Satılamayınca Kiracı Kıymete Bindi
  Banyolarda ışığın yansıması
   Taglar
  Yeni, ev, alanlar, mobilyaya, yılda, 5, milyar, dolar, ödüyor, ev  

 


.
Tüm Hakları Saklıdır © 2008

  İçeriğimizi kullanmak yasaktır.     Açık Öğretim  AÖF