Kapı Dergisi Kurumsal Çok Yakında   


  TCDD, Haydarpaşa'da sit kararına karşı dava açtı   -   2004.10.28
 

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhcu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) Haydarpaşa Garı ve çevresindeki 1 milyon metrekarelik alan üzerindeki sit kararını iptal ettirerek bölgeyi yapılaşmaya açmak için, İstanbul 1 no'lu İdare Mahkemesi'nde dava açtığını belirtti.
İstanbul 5 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu'nun, Haydarpaşa Garı ve çevresini 26 Nisan 2006'da 'kentsel ve tarihi SİT alanı' ilan ettiğini hatırlatan Muhcu, TCDD'nin, bu kararın kaldırılması için yaptığı 2 başvurunun da kurul tarafından reddedildiğini söyledi.

Başvurularına ret yanıtı alan TCDD'nin 25 Haziran'da İstanbul 1 No'lu İdare Mahkemesi'ne başvurarak sit kararının iptal edilmesi için dava açtığını belirten Muhcu, Mimarlar Odası'nın da bölgeyi sit ilan eden 5 Numaralı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun yanında davaya müdahil olacağını bildirdi.

Muhcu, Haydarpaşa ve çevresinde önce Manhattan benzeri gökdelenler yapılmak istendiğini, tepki gelince bu kez de Venedik benzeri bir proje geliştirildiğini belirterek, "Bölge kentsel sit alanı olduğu için buraya bir çivi bile çakılamaz. Ama rant peşinde koşanlar bu bölgeyi betonlaştırmak için seferber oldu" dedi.

'İMP'yi devreye soktular'
Muhcu, TCDD'nin Haydarpaşa'daki imar sürecine istediği gibi müdahil olmak için bu kez de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'yle protokol imzaladığını kaydetti. Muhcu, protokole göre Haydarpaşa çevresiyle banliyö duraklarının meydana getirdiği toplam 2 milyon metrekarelik alanın, kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilmek üzere İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi'ne (İMP) verildiğini açıkladı.

kaynak:arkitera

  Haberin Okunma Sayısı: 160
 
Bu Haberi; Kaydet Yazdır      
 


    Yorum Ekle

Bu Habere Daha Önce Hiç Yorum Yapılmamış

 

   Rastgele 10 Haber
 
  Anneniz İçin Braun'dan Hediye Seçin!...
  Doğan Kuban'la Modern Mimari...
  Dağ başını 2 bin 500 dolara satıyorlar Ümraniye'yi Etiler yaptık
  Her şey daha iyi bir uyku için
  BİRLİK MENSUCAT MALİYET DÜŞÜRECEK
  Prof. Nezih Eldem Vefat Etti
  Başkan Gökçek, Kuala Lumpur Belediye Başkanına Projeleri Gezdirdi
  Madrid'i yaşatan mekan parçaları
  Capatect Dalmaçyalı’nın Yalıtım Gücü Belgelendi!
  Deterjana hiç ihtiyaç olmasın
   Taglar
  TCDD,, Haydarpaşa'da, sit, kararına, karşı, dava, açtı, ev  

 


.
Tüm Hakları Saklıdır © 2008

  İçeriğimizi kullanmak yasaktır.